top of page
skogbilde.jpg

TaigaClimate

Skog og dyreliv under press - systemanalyse for bærekraftige løsninger

 

Boreal skog danner grunnlaget for mange samfunn i taiga -sonen der natur- og kulturarv er tett knyttet til skog og dyreliv. Det er hjemsted for et stort mangfold av arter, økologiske prosesser og funksjoner. Utnyttelse og bruk av skogressurser påvirker og former imidlertid dagens skoger sterkt. For eksempel er jakt av økonomisk betydning i tillegg til å ha viktige rekreasjonsverdier, men elg kan forårsake skade på skogproduksjonen, noe som kan føre til interessekonflikter mellom forskjellige aktører og en preferanse for å plante gran i stedet for furu for å unngå skader; Dette endrer igjen biologisk mangfold og skogens rekreasjonsverdi.

I tillegg vil klimaendringer radikalt forandre de nordlige skogene - grunnlaget for samfunn i nordiske land - på flere måter. Klimaendringer vil føre til stormer, brann og press på dyrelivet, men også et økt vekstpotensial i skogene. Vi har en grunnleggende forståelse for hver av disse risikoene og mulighetene, men utfordringen er at de samhandler og krever langsiktig framsyn for å bli vellykket håndtert. På grunn av de endrede miljøforholdene, kan systemets fremtidige oppførsel ikke lenger forutsies basert på ekstrapolering av historiske observasjoner. Dette kan bare oppnås hvis vi ser på de fremtidige resultatene av alternative strategier i et systemomfattende perspektiv.

Ved å lage en prognostisk systemmodell sammen med viktige skogbrukere og interessenter, vil TaigaClimate prosjektet vurdere fremtidige utsikter for skogbruk, dyreliv, rekreasjon og biologisk mangfold. Et brukerverktøy basert på en maskinlæring-tilnærming til den bearbeidede modellen vil tillate oss å begrense det store utvalget av mulige alternativer for å finne pareto-optimale alternativer. Disse vil bli diskutert med interessenter for å finne de mest akseptable og bærekraftige løsningene basert på deres preferanser. En brukervennlig anvendelse av dette kraftige verktøyet vil bli gjort tilgjengelig på nett for å gjøre det mulig for skogeiere, beslutningstakere og allmennheten å gjøre sine egne vurderinger under forskjellige scenarier for klimaendringer (Figur 1).

Figur 1. Systemperspektiv for skog og viltforvaltning. Klimaet styrer biologiske prosesser og økosystemenes evne til å levere tjenester til samfunnet. Samfunnsmessige endringer og preferanser til interessenter driver etterspørsel etter produkter og økosystemtjenester. Markedskreftene driver skog og viltforvaltning til å justere til tilbudet balanserer etterspørselen. Brukerverktøyet lar oss evaluere virkningen av ulike policyer og forvaltningsalternativer for alle interessenter.

TaigaClimate prosjektet er finansiert av Norges Forskningsråd (prosjektnummer 326843). Prosjektet er ledet av Høgskolen i Innlandet, og har også med seg the International Institute for Applied Systems Analysis (IIASA) og Norges Miljø- og Biovitenskapelige Universitet (NMBU) i forskningsgruppen.

Følgende interessenter er også med i prosjektet: NORSKOG, SKOGKURS, Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF), Svenska Jägareförbundet, STATSKOG, Glommen-Mjøsen Skog SA, Naturvernforbundet (NVF), og Norges Sopp- og Nyttevekstforbund (NSNF).

bottom of page